BIURO PRASOWE

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, 19.12.2016

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza przypomina hodowcom i producentom drobiu o zachowaniu szczególnej ostrożności


- W związku z pojawieniem się ognisk grypy ptaków u drobiu w Polsce, zwracamy się z apelem do wszystkich hodowców i producentów drobiu, zarówno tych posiadających fermy przemysłowe, jak i przydomowe kurniki, o zachowanie wzmożonych zasad ostrożności i higieny. Tylko ich bezwzględne przestrzeganie może uchronić kolejne gospodarstwa przed ogromnymi stratami. Jak do tej pory podjęta została decyzja o ubiciu prawie miliona sztuk drobiu w obszarze zapowietrzonym. Należy pamiętać, że utrzymywanie drobiu w zamkniętych obiektach zmniejsza ryzyko zakażenia wirusem. Dodatkowo należy zabezpieczyć paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków. Przypominamy o stosowaniu odzieży ochronnej, gdyż wirus może przedostać się na zanieczyszczonym ptasimi odchodami sprzęcie, odzieży oraz butach. W tym okresie powinniśmy zwracać uwagę na to, co dzieje się zarówno w naszych jak i sąsiednich gospodarstwach, oraz zawsze w przypadku jakichkolwiek podejrzeń, kontaktować się z powiatowym lekarzem weterynarii – informuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, która propaguje ścisłe przestrzeganie zasad bioasekuracji. Jednym z działań podejmowanych przez KRD-IG jest dystrybucja materiałów prezentujących najważniejsze czynności związane z zachowaniem środków ostrożności zalecanych w celu zabezpieczenia przed grypą ptaków.

Szczegóły w załączonych materiałach:

Zalecenia dla hodowców drobiu w celu ochrony ferm przed potencjalnym wniknięciem wirusa grypy ptaków

Grypa ptaków Zalecane procedury mycia i dezynfekcji

Procedura mycia samochodów do przewozu zwierząt

 

***

KRAJOWA RADA DROBIARSTWA – IZBA GOSPODARCZA
WIODĄCA ORGANIZACJA SEKTORA DROBIARSKIEGO W POLSCE
Działa nieprzerwanie od 25 lat i zrzesza blisko 70 członków reprezentujących hodowlę, reprodukcję i wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, a także produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego oraz jego przetworów i jaj konsumpcyjnych, produkcję pasz dla drobiu, produkcję towarzyszącą. Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70% udziału w rynku krajowym oraz około 90% udziału w eksporcie. KRG-IG prowadzi szeroką działalność dydaktyczną i naukową związaną z sektorem drobiarskim.

Celem działalności KRD-IG jest m.in. stały rozwój i unowocześnianie polskiego drobiarstwa, ochrona interesów hodowców i producentów drobiu oraz przetwórców mięsa drobiowego, ich integracja, reprezentowanie krajowego drobiarstwa wobec władz państwowych i organizacji pozarządowych.

Ponadto na podstawie upoważnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi KRD-IG podejmuje zadania z zakresu konstrukcji i realizacji programów hodowlanych, wykonywania oceny wartości użytkowej i hodowlanej drobiu, prowadzenia ksiąg hodowlanych i rejestrów mieszańców drobiu.

Kontakt dla mediów

Magdalena Bajer
Partner of Promotion

22 858 74 58 wew. 84